Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

zondag 30 oktober 2011

Zondagse groentesoep

De eenvoudige Hollandse groentesoep is zoutloos lastig lekker te maken. Toch is het lekker om soep recepten te hebben die eenvoudig, simpel en standaard zijn. Ik ben daarom al een poosje aan het stoeien met de klassieke zondagse soep. Eindelijk is het dan nu gelukt.

Een lekkere soep, stevig van smaak en met een snufje chilipoeder krijgt het een beetje pit. Toch behoefte aan een iets zilte smaak? Voeg dan heel subtiel wat natriumarme zout van dr.Vogel toe (Herbamare). Persoonlijk vind ik het niet nodig, maar zoals bij alle soepen van Ongezoutenlekker geldt: Niet ik, maar u/jij bepaald of en hoeveel zout eraan toegevoegd wil hebben. 
Recept voor 1.5 L soep:
1.5L water
1 kruidenbuiltje voor vlees (zie de pagina lavas voor meer informatie daarover)
1 zakje (leeg theezakje) met 2 grote theelepels lavaswortel
1 laurierblaadje



2 tomaten
150 gram soepgroenten
wat vermicelli
3 bouillonblokjes zonder zout
snufje chilipoeder

Kook de kruidenbouillon en laat deze minstens 20 minuten trekken.
Zet de tomaten in de oven onder de gril en laat het velletje knappen.
Haal ze dan  uit de oven en verwijder het velletje.
Verwijder het zaad en de pit van de tomaat en snijd het vruchtvlees fijn.

Als de kruidenbouillon klaar is met trekken, verwijder dan alle kruiden uit het bouillon.
Voeg de bouillonblokjes en tomaten toe en laat deze 5-10 minuten koken.
Voeg dan de soepgroenten en vermicelli toe en breng het weer goed aan de kook.
Laat het geheel nog 10 minuten koken, voeg een snufje chilipoeder toe
(wees voorzichtig, je kan altijd nog wat toevoegen).
Proef de soep en voeg eventueel nog wat chilipoeder toe en/of Herbamare.

Tip: Je kunt de soep nog aanvullen met kleine balletjes gehakt. Voeg kruiden, wat melk en paneermeel toe aan het biologische rundergehakt, meng dit goed door elkaar en maak er kleine balletjes van. Bak ze even in wat olie totdat ze een lekker knapperig laagje hebben en voeg ze toe, 5 minuten voordat de soep klaar is, en laat het even mee koken.

Kruiden voor de balletjes gehakt: Lavasblad, pittige paprikapoeder, peper, nootmuskaat.
NB. Zelf geef ik de voorkeur aan biologische groenten en kruiden, maar deze zijn prijzig. Dit is een afweging die je zelf moet maken.

Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten